Izrael čoskoro začne vyvážať zemný plyn do Egypta

Izraelský minister energetiky Juval Steinitz autorizoval prvý export zemného plynu z podmorského náleziska Leviathan. "Izrael sa prvýkrát vo svojej histórii stal vývozcom energie," povedal Steinitz po podpísaní nevyhnutných dokumentov. Správu priniesla agentúra TASR.

      "Pre štát Izrael to predstavuje historický míľnik," uviedol minister. "Plynárenská revolúcia nás mení na energetickú veľmoc." Export označil za "najdôležitejšiu ekonomickú spoluprácu" medzi Izraelom a Egyptom od podpísania ich vzájomnej mierovej dohody v roku 1979.
      Autorizácia sa týka exportu v maximálnom objeme 60 miliárd kubických metrov z Leviathanu a 25 miliárd kubických metrov z náleziska Tamar a platí na obdobie 15 rokov. Zemný plyn je určený na pokrytie vnútorných potrieb Egypta alebo na ďalší export po skvapalnení v tamojších zariadeniach.
      Izrael bude plyn vyvážať prostredníctvom podmorských plynovodov cez izraelské pobrežné mesto Aškelon a egyptské stredomorské mesto Aríš na Sinajskom polostrove. Americká spoločnosť Noble Energy a izraelská Delek Drilling budú plyn dodávať egyptskej firme Dolphinus.
      Export by sa mal začať v priebehu dvoch týždňov takmer desať rokov po objavení najväčšieho izraelského náleziska Leviathan, ktoré sa nachádza zhruba 130 kilometrov západne od prístavu Haifa v hĺbke 1700 metrov. Zásoby plynu sa odhadujú približne na 605 miliárd kubických metrov. Menšie nálezisko Tamar sa začalo využívať v roku 2013.