IPCC: Priemerná svetová teplota do roku 2030 stúpne o 1,5 stupňa Celzia

Priemerná celosvetová teplota sa do roku 2030 môže zvýšiť o 1,5 stupňa Celzia. Vyplýva to z najnovšej správy Medzivládnej komisie pre zmenu klímy (IPCC), ktorá v pondelok zverejnila hodnotenie vplyvov globálneho otepľovania. Úloha človeka pri otepľovaní je podľa IPCC "drvivá a jednoznačná", informovala agentúra TASR.
      "Táto správa nám hovorí, že zmeny klímy sú rozsiahle, rýchle a intenzívne. V porovnaní s uplynulými tisícročiami sú bezprecedentné," vyhlásila podpredsedníčka IPCC Ko Barrettová, ktorá je zároveň klimatickou poradkyňou amerického Národného úradu pre oceány a atmosféru (NOAA).
      Klíma našej planéty je podľa IPCC "taká horúca", že priemerné teploty o zhruba desať rokov pravdepodobne prekročia takú úroveň globálneho otepľovania, ktorej sa svetoví lídri snažili zabrániť. Experti vyhlásili, že to predstavuje "červený kód pre ľudstvo".
      Panel IPCC v pondelok v správe uviedol, že každý scenár vývoja globálnej teploty predpokladá zvýšenie globálnej teploty o 1,5 stupňa Celzia do roku 2030, teda o 10 rokov skôr ako predpovedali predchádzajúce predpovede. Údaje podľa expertov ukazujú, že otepľovanie sa v uplynulých rokoch ešte zrýchlilo.
      Správa, na ktorej sa podieľalo 234 vedcov, má viac ako 3000 strán. V jej záveroch sa píše, že globálne otepľovanie už urýchľuje zvyšovanie hladiny morí, roztápa ľadovce a zhoršuje extrémy počasia, ako sú vlny horúčav, suchá, záplavy a búrky.      
      Tropické cyklóny sú podľa správy IPCC stále silnejšie, zatiaľ čo arktický morský ľad a permafrost sa topí. Všetky tieto trendy sa podľa správy v nasledujúcich rokoch ešte zhoršia.