IEA opäť znižuje prognózu rastu globálneho dopytu po rope v tomto roku

Medzinárodná agentúra pre energiu (IEA) znižuje prognózu rastu dopytu po rope v tomto roku. Príčinou je spomaľovanie globálnej ekonomiky, na ktorú ma negatívny vplyv predovšetkým obchodná vojna medzi USA a Čínou, uviedol výkonný riaditeľ IEA Fatih Birol. Správu priniesla agentúra TASR.

      IEA aktuálne počíta v tomto roku so zvýšením svetového dopytu po rope o 1,1 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) denne. Birol však upozornil, že agentúra môže predpoveď ešte viac skresať, ak sa globálna - a predovšetkým čínska - ekonomika ešte viac oslabí.
      IEA vlani prognózovala, že globálny dopyt po rope tento rok stúpne o 1,5 milióna barelov denne, potom však v júni tohto roka znížila predpoveď na +1,2 milióna barelov denne.
      "Čína zažíva najpomalší rast ekonomiky za uplynulých 30 rokov," povedal Birol. "Ak bude výkon globálnej ekonomiky ešte horší, než očakávame, tak v najbližších mesiacoch môžeme naše čísla opäť revidovať."
      Podľa Birola obchodná vojna medzi USA a Čínou negatívne zasiahla dopyt po čiernom zlate práve v čase, keď je na trhu dostatok ropy z dôvodu zvyšovania produkcie z bridlíc v USA.
      IEA očakáva, že produkcia v USA tento rok stúpne o 1,8 milióna barelov denne po náraste o 2,2 milióna barelov denne v roku 2018, uviedol Birol. Dodal, že tento objem sa dostáva na trh, na ktorom sa spomaľuje rast dopytu.
      IEA sa obáva zvyšovania napätia na Blízkom východe, predovšetkým v Hormuzskom prielive, cez ktorý prúdia dodávky ropy z Perzského zálivu na trhy v Ázii, Európe či Severnej Amerike. "Pozorne sleduje, čo sa tam deje. A ak sa niečo stane, sme pripravení rýchlo a rozhodne konať," povedal Birol. Cez prieliv sa prepravuje približne 20 miliónov barelov denne, čo je asi tretina globálne obchodovanej ropy, dodal šéf IEA.