Halliburton sa v 2. kvartáli prepadol do straty

Americká spoločnosť Halliburton vykázala aj 2. kvartáli 2020 stratu, už tretí štvrťrok po sebe, a jej tržby prudko klesli. Dôvodom boli odpisy z hodnoty aktív v dôsledku zníženia cien ropy a následného poklesu vrtov v Severnej Amerike. Správu priniesla agentúra TASR.

      Konkrétne spoločnosť Halliburton v pondelok uviedla, že jej tržby sa za tri mesiace do konca júna 2020 znížili na 3,2 miliardy USD (2,8 miliardy eur) z 5,93 miliardy USD v rovnakom období minulého roka.
      Jeden z najväčších poskytovateľov služieb pre ropné spoločnosti zaznamenal v 2. štvrťroku čistú stratu 1,68 miliardy USD, čo predstavuje 1,91 USD na akciu, po zisku 75 miliónov USD alebo 9 centov/akcia pred rokom.
      Prevádzková strata dosiahla v sledovanom období 571 miliónov USD po prevádzkovom zisku vo výške 303 miliónov USD v rovnakom kvartáli 2019.
      Halliburton však prekvapil trhy, keď po očistení od jednorazových položiek vykázal upravený zisk 5 centov na akciu, k čomu mu pomohlo agresívne zníženie nákladov. Analytici, ktorých oslovila spoločnosť Refinitiv IBES, predpovedali Halliburtonu stratu 11 centov na akciu.