Gazprom vykázal za 3. štvrťrok 2021 strmý nárast zisku

Ruský plynárenský koncern Gazprom vykázal za 3. štvrťrok 2021 strmý nárast zisku po prudkom zvýšení cien plynu, ktoré dosiahli nové rekordy počas prehlbujúcej sa energetickej krízy v Európe. Informovala o tom agentúra TASR.
      Čistý príjem spoločnosti Gazprom za tri mesiace do konca septembra 2021 dosiahol 581,8 miliardy rubľov (6,85 miliardy eur) po strate 251,3 miliardy RUB pred rokom. Jeho tržby medziročne vzrástli o 70 % na 2,37 bilióna RUB, čo je tiež rekordné maximum.
      Za prvých deväť mesiacov roka vykázal Gazprom čistý zisk 1,55 bilióna RUB.
      Najväčší svetový producent plynu ťaží z historického nárastu cien komodity, keďže kríza dodávok v Európe, na jeho najväčšom exportnom trhu, sa v 3. štvrťroku prehĺbila.
      Gazprom obmedzil dodávky plynu do Európy a uprednostnil naskladnenie domácich zásob, zatiaľ čo európske skladovacie zariadenia evidovali na začiatku zimy niekoľkoročné minimá.
      Ceny plynu v Európe sa tak v 3. štvrťroku 2021 viac ako zdvojnásobili, aj keď tržby Gazprom až tak nestúpli v dôsledku dlhodobých kontraktov. Napriek tomu je spoločnosť na ceste k ešte silnejšiemu 4. štvrťroku 2021 a 1. štvrťroku 2022 pre prudko rastúce ceny plynu, uviedli analytici.
      Gazprom však čelí tiež neistote v súvislosti s harmonogramom schválenia jeho nového plynovodu Nord Stream 2, cez ktorý chce prepravovať 55 miliárd kubických metrov plynu po dne Baltického mora priamo do Nemecka. Táto trasa obchádza Ukrajinu.