ExxonMobil odpíše 20 miliárd USD a zruší tisíce pracovných miest

Americký ropný koncern ExxonMobil v pondelok (30. 11.) po zatvorení akciového trhu v New Yorku oznámil, že odpíše až 20 miliárd USD (16,69 miliardy eur) z hodnoty aktív. Tiež zruší tisíce pracovných miest ako súčasť programu úspor, ktorý mu má pomôcť zvládnuť dôsledky pandémie nového koronavírusu. Informovala o tom agentúra TASR.

 

      Do konca roku 2021 by mal klesnúť počet pracovníkov koncernu na celom svete o 15 %, uviedla spoločnosť. Na konci roku 2019 mal Exxon približne 88.000 zamestnancov vrátane nezávislých pracovníkov. To znamená, že pravdepodobne zruší viac ako 10.000 pracovných miest.
      ExxonMobil zároveň odhaduje, že v súčasnom 4. štvrťroku zaknihuje odpisy v rozsahu 17 až 20 miliárd USD. Koncern pre nízke ceny ropy v dôsledku pandémie vykázal v uplynulých troch kvartáloch straty a znížil kapitálové výdavky.
      Koncern plánuje tiež odpredať menej strategické aktíva v závislosti od trhových podmienok, aby získal hotovosť a zvládol budúce cenové cykly komodít, uviedol riaditeľ Darren Woods. Tieto kroky názorne ukazujú, ako pokles v celom priemysle zasiahol spoločnosť ExxonMobil.
      Koncern plánuje v roku 2021 znížiť kapitálový rozpočet na 16 až 19 miliárd USD z očakávaných tohoročných 23 miliárd USD.