Explózia vo venezuelskej rafinérii Amuay

V sobotu 25. augusta 2012 došlo v rafinérii Amuay, ktorá je súčasťou gigantického rafinérskeho komplexu Paraguaná, k explózii, ktorá si vyžiadala takmer 50 obetí a odstavila celú výrobu.

Nešťastie v Centro Refinador Paraguaná (CRP), druhom najväčšom rafinérskom komplexe na svete so spracovateľskou kapacitou takmer milión barelov ropy denne, bolo podľa predbežných správ spôsobené masívnym únikom zemného plynu, využívaného v rafinériách predovšetkým na výrobu tepla. Následná obrovská explózia zničila dve veľkokapacitné nádrže s ropou a požiar sa rozšíril na ďalšie nádrže a produktovody. Výbuch poškodil aj susednú obytnú štvrť. V pondelok 27. augusta 2012 sa hasičom podarilo dostať požiar pod kontrolu, ale jeho úplná likvidácia im zabrala celý ďalší deň. Uhasenie požiaru a prípravy na nábeh rafinérskej technológie oznámila spoločnosť v stredu 29. augusta 2012.

Ako povedal minister energetiky Venezuely Raffael Ramirez, mimoriadna udalosť nepoškodila výrobné zariadenia a krátka vynútená odstávka rafinérie by nemala mať vplyv na zásobovanie domáceho trhu motorovými palivami, ani na plnenie exportných záväzkov.