Eustream vlani znížil prepravu zemného plynu na necelých 57 miliárd kubických metrov

Pološtátna plynárenská spoločnosť Eustream vlani znížila prepravu zemného plynu na 56,99 miliardy kubických metrov (m3) zo 69,06 miliardy m3 v roku 2019. Najväčší objem prepraveného plynu smeroval do Rakúska, informoval hovorca Eustreamu Pavol Kubík. Správu priniesla agentúra TASR.

 

"Z celkového množstva bolo najviac prepravených v smere do Rakúska, a to 40,22 miliardy m3. Celková preprava v smere na Ukrajinu dosiahla vlani úroveň 10,2 miliardy m3," spresnil Kubík. Väčšina plynu prepravená Eustreamom je distribuovaná do západnej a južnej Európy. Okrem dodávok v smere do Rakúska a reverzného toku plynu na Ukrajinu prepravuje spoločnosť plyn aj do Česka a dokončené je i prepojenie s Maďarskom. Na Slovensku sa ročne spotrebuje necelých päť miliárd m3.
Výkonný riaditeľ Slovenského naftového a plynárenského zväzu (SNPZ) Richard Kvasňovský pripisuje medziročný pokles v preprave plynu o 17,5 % predzásobeniu sa obchodníkov v závere roku 2019, tesne pred podpisom zmluvy o tranzite medzi Ukrajinou a Ruskom. "Časť plynu, ktorá by sa inak prepravila až v roku 2020, sa prepravila už v roku 2019. Na prelome rokov 2019/2020 bol v Európe a na Ukrajine rekordný objem zemného plynu v zásobníkoch," uviedol Kvasňovský.