Dopyt po rope môže v apríli klesnúť o 20 miliónov barelov denne

Trh s ropou čelí "dvojitej kríze" po kolapse dohody aliancie OPEC+ o obmedzení produkcie v čase, keď dopyt už klesal v dôsledku spomaľovania globálnej ekonomiky. Informovala o tom agentúra TASR.

 

      Rozpad aliancie, ktorú tvorili členovia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a desiatka ďalších veľkých producentov ropy na čele s Ruskom, je pritom len "časťou" celkového obrazu, ako uviedol viceprezident spoločnosti IHS Markit Dan Yergin. Poukázal pritom na oveľa väčší problém, ktorým je pandémia nového koronavírusu a jej vplyv na väčšinu svetovej ekonomiky.
      Podľa americkej Univerzity Johna Hopkinsa na ochorenie COVID-19 zomrelo takmer 34.000 ľudí a počet nakazených na celom svete už prekročil 700.000 osôb.
      Krajiny zaviedli zákazy cestovania a vyhlásili celoštátne blokády s cieľom zastaviť šírenie vírusu.
      Yergin pripomenul, že na cestách výrazne ubudli autá, lietadlá sú uzemnené, mnohé továrne zatvorené, ľudia nechodia do práce. Odhaduje, že dopyt po rope sa v apríli zníži o 20 miliónov barelov (1 barel = 159 litrov) denne. "Je to bezprecedentné. To bude šesťkrát viac ako najväčší pokles dopytu počas finančnej krízy (v roku 2008)," dodal.
      Podľa odhadu OPEC-u v minulom roku dosiahol svetový dopyt po rope približne 99,67 milióna barelov denne.
      A hoci dopyt po rope klesá, hlavní výrobcovia ako Saudská Arábia a Rusko oznámili, že od apríla zvýšia ponuku, keďže koncom tohto mesiaca vyprší platnosť dohody OPEC+ o obmedzení ťažby.
      Otázkou však je, kam umiestniť nadbytočnú ropu, keďže skladovacie kapacity sa rýchlo napĺňajú. A keď dôjdu, môžu sa ceny ropy prepadnúť ešte viac. "Apríl bude veľmi náročný mesiac," skonštatoval Yergin.
      Ceny ropy od začiatku roka klesli o viac ako 60 %. A v pondelok sa cena americkej WTI nakrátko znížila pod 20 USD (18,22 eura) za barel a cena severomorskej ropnej zmesi Brent klesla pod 23 USD/barel, čo bolo jej viac ako 17-ročné minimum.
      Yergin sa domnieva, že akékoľvek možné riešenie cenovej vojny na trhu s ropou pravdepodobne prebehne cez skupinu G-20 (20 najväčších ekonomík sveta). Poznamenal, že zatiaľ čo USA a Saudská Arábia majú dobré vzťahy, o Washingtone a Moskve sa to nedá povedať.
      "Je možné, že skupina G-20 ukáže cestu, ako nájsť riešenie a pomôcť stabilizovať priemysel v období, ktoré bude veľmi ťažké, ak bude pandémia pokračovať," dodal.