Členovia OPEC+ rokujú o februárovej produkcii ropy

Členovia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a ich partneri z aliancie OPEC+ sa v 4. januára 2021 stretli na videokonferencii, aby rozhodli o februárovej produkcii. Stretnutie ministrov z OPEC+ sa začalo s oneskorením až vo večerných hodinách. Informovala o tom agentúra TASR.

 

      Napriek miernemu oživeniu cien ropy na konci minulého roka 13 členov OPEC pod vedením Saudskej Arábie a ich desať spojencov na čele s Ruskom stále trápi vysoká volatilita na trhu s komoditou.
      Na predchádzajúcej videkonferencii a samite od 30. novembra do 3. decembra 2020 sa členovia OPEC+ dohodli na zvýšení ťažby v januári 2021 o 500.000 barelov (1 barel = 159 litrov) denne. Súhlasili tiež, že sa budú virtuálne stretávať na začiatku každého mesiaca, aby rozhodli o prípadnej úprave produkcie v nasledujúcom mesiaci.
      Táto dohoda „vytvára pôdu na postupný návrat 2 miliónov barelov ropy denne na trh v nasledujúcich mesiacoch,“ uviedol v nedeľu (3. 1.) generálny tajomník OPEC Mohammed Barkindo. Analytici sa však vzhľadom na pretrvávajúcu neistotu v súvislosti s napredovaním očkovania proti novému koronavírusu a rastúcim počtom infikovaných na celom svete domnievajú, že členovia aliancie sa zatiaľ vzdajú akéhokoľvek ďalšieho zvýšenia produkcie.
      Saudský minister energetiky princ Abdulaziz bin Salmán vo svojom prejave na začiatku pondelkového rokovania vyzval partnerov na opatrnosť. Podľa neho aj „keď sa už ukazuje svetlo na konci tunela, je potrebné sa za každú cenu vyhnúť pokušeniu poľaviť v odhodlaní“, aby nedošlo k narušeniu krehkého oživenia trhu s ropu. Arabské kráľovstvo pritom poukázalo na nové riziko pre ropný trh, ktoré predstavuje zmutovaný infekčnejší kmeň nového koronavírusu.
      Ruský minister energetiky a vicepremiér Alexander Novak zase na konferencii vyjadril nádej, že aliancia uplatní všetky mechanizmy na stabilizáciu trhu vrátane zvýšenia produkcie.
      Stretnutie monitorovacieho výboru, ktoré sa tiež uskutočnilo v pondelok, pred rokovaním ministrov, sa skončilo bez vydania konkrétnych odporúčaní vo veci ťažobnej politiky.