Čínsky dovoz ropy zo Saudskej Arábie v júni vzrástol o 15 %

Čínsky dovoz ropy zo Saudskej Arábie v júni medziročne vzrástol o 15 % po tom, ako tamojšie rafinérie v marci a apríli v dôsledku prepadu cien ropy objednali rekordné objemy. To potvrdilo pozíciu Saudskej Arábie ako najväčšieho dodávateľa ropy pre Čínu. Informovala o tom agentúra TASR.

      Dovoz zo Saudskej Arábie v júni dosiahol 8,88 milióna ton, čiže 2,16 milióna barelov denne. Tento objem zodpovedá dovozu v máji, no výrazne prevyšuje dovoz 1,89 milióna barelov denne v júni 2019.
      Rekordný dovoz súvisí s cenovou vojnou medzi Saudskou Arábiou a Ruskom v marci a apríli, keď šírenie nového koronavírusu utlmilo globálny dopyt a spôsobilo prebytok ropy na trhu.
      Čínsky dovoz z Ruska v júni dosiahol 7,98 milióna ton, čiže 1,95 milióna barelov denne, v máji išlo o objem 1,82 milióna barelov denne a v júni 2019 o 1,73 milióna barelov denne.
      Čína, ktorá je najväčším svetovým dovozcom ropy, v júni importovala celkovo 53,18 milióna ton, pričom dovoz sa zvýšil aj z Brazílie, Nórska a Angoly. Napríklad Brazília, ktorá spustila viaceré projekty ťažby na mori, ponúkla Ázii výhodné ceny za relatívne vysoko kvalitnú ropu.
      Analytici pre agentúru Reuters uviedli, že očakávajú v júli ďalší rekordný objem dovezenej ropy, keďže niektoré májové dodávky sú stále na ceste a preplnené sklady vo významných čínskych termináloch spomaľujú spracovanie.