Chevron má v Iraku problémy

Iracká vláda oznámila, že americký ropný gigant Chevron nedostane príležitosť uchádzať sa o kontrakty na rozvoj ropných ložísk v strednom a južnom Iraku. Dôvodom sú ropné kontrakty Chevronu v irackom Kurdistane, ktoré Bagdad považuje za neplatné. Obdobný zákaz dostal v závere roka 2011 aj ExxonMobil.

Vyhlásenie irackej vlády nasledovalo po tom, ako Chevron prevzal od indickej spoločnosti Reliance Industries 80-% podiel v dvoch prieskumných blokoch v Kurdistane napriek tomu, že jeho vedenie pozná stanovisko Bagdadu. Iracká vláda považuje všetky kontrakty podpísané s tamojšou autonómnou vládou za nelegálne.

Ropné ložiská sú jedným zo sporných bodov medzi irackou vládou a kurdskými zástupcami, ktorí  chcú aj v tejto veci autonómne rozhodovanie. Podľa irackej vlády je však ropa majetkom celého štátu.

V snahe prilákať zahraničné spoločnosti Kurdi ponúkajú záujemcom o prieskum a ťažbu výhodné podmienky, čo okrem Chevronu využil aj ExxonMobil. Dohodu s kurdskou regionálnou vládou podpísal v závere roka 2011, a prišiel tak o možnosť zúčastňovať sa tendrov na rozvoj ložísk v ostatných oblastiach Iraku.