České a slovenské firmy avizujú vyššiu podporu plynovej mobilite

České a slovenské firmy avizujú vyššiu podporu plynovej mobilite. Uviedol to v súvislosti s Dňom plynovej mobility v Prahe internetový portál slovgas.sk.

 

      Rozširovanie siete plniacich staníc stlačeného plynu (CNG) a skvapalneného plynu (LNG), zvýšenie počtu plynových vozidiel v osobnej, nákladnej aj mestskej hromadnej doprave a investície do nových technológií figurujú v plánoch plynárenských spoločností, významných hráčov v odbore automotive a technologických a investičných firiem v Českej republike.
      Na Dni plynovej mobility v Prahe 2. septembra predstavili odbornej verejnosti konkrétne inovácie a pripravované projekty. Organizátor podujatia, Český plynárenský zväz (ČPS), súčasne informoval o výzve na podporu plynovej mobility.
      ČPS podľa slovgas.sk vyzýva firmy, dopravcov a mestá na intenzívnejšie využívanie plynovej mobility. Okrem stredajšieho tematického podujatia a ďalších aktivít sa ČPS aktuálne snaží o rozšírenie plynovej mobility aj výzvou na jej intenzívnejšie využívanie, adresovanou komerčnému a verejnému sektoru. Firmám, mestám a obciam, ktoré sa k rozvoju plynovej mobility zaviažu, ponúka napríklad služby spojené so školením vodičov alebo s presadzovaním legislatívnych zmien.
      Výzva smeruje k prevádzkovateľov flotíl osobných a nákladných automobilov, ako sú výrobné podniky, logistické firmy alebo mestá a obce s ich dopravnými podnikmi. "Máme veľký záujem podobné záväzky uzatvárať aj s výrobcami automobilov a s ich dodávateľmi. Odbor automotive je ťahúňom českej ekonomiky a my sme preto presvedčení, že by takýto krok bol výrazným signálom pre celý český priemysel i širokú verejnosť," uviedla výkonná riaditeľka ČPS Lenka Kovačovská.
      Význam plynovej mobility na stredajšom podujatí zdôraznili aj zástupcovia automotive sektora. "Zemný plyn predstavuje dôležitý článok medzi konvenčnými fosílnymi palivami a elektromobility. Je ekologický, ekonomický a okamžite dostupný," zdôraznil Michal Nykl zo Škoda Auto Česká republika. Modely plynových vozidiel na podujatí predstavili napríklad značky Scania, Volvo Trucks, Iveco či Mercedes.