Ceny ropy výrazne vzrástli, cena Brentu sa posunula k 41 USD/barel

Ceny ropy vzrástli takmer o 3 %, pričom cena ropy Brent sa posunula k hranici 41 USD za barel (159 litrov). Ceny komodity podporili pozitívne informácie z USA o vývoji v maloobchode, ktoré vysoko prekonali očakávania, ako aj nové odhady Medzinárodnej agentúry pre energiu (IEA) o vývoji dopytu po rope v tomto roku. Správu priniesla agentúra TASR.

         Ceny ropy podporil prudký rast maloobchodných tržieb v USA za mesiac máj. Ako informovalo americké ministerstvo obchodu, tržby v maloobchode vzrástli minulý mesiac medzimesačne o rekordných 17,7 %. To posilnilo očakávania, že americká ekonomika by sa mohla zotavovať o niečo rýchlejšie, než sa pôvodne predpokladalo.
      Navyše, náladu na trhoch podporila aj IEA. Agentúra v najnovšej prognóze síce uviedla, že v porovnaní s minulým rokom klesne tohtoročný dopyt po rope o 8,1 milióna barelov denne na 91,7 milióna barelov/deň. V porovnaní s májovou prognózou to však znamená výrazné zlepšenie, keďže oproti májovej prognóze odhadovaný dopyt predstavuje rast o 500.000 barelov denne.