Ceny ropy sa vrátili k poklesu, cena Brentu sa pohybuje nad 30 USD/barel

Ceny ropy pokračujú vo výkyvoch a po výraznom raste v závere minulého týždňa sa vrátili k poklesu. Napriek postupnému otváraniu ekonomík po celom svete sa viacerí analytici obávajú, že dopyt zostane nízky ešte dlhý čas. Informovala o tom agentúra TASR.

      Ceny ropy v závere minulého týždňa vzrástli približne o 5 % a za celý týždeň zaznamenala cena Brentu rast zhruba o 18 % a cena WTI až o 33 %. Okrem postupného otvárania ekonomík k tomu prispeli aj informácie o výraznom poklese počtu aktívnych ropných vrtov v USA na historické minimum a spustenie programu znižovania produkcie zo strany Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a ďalších producentov na čele s Ruskom.
      Investorov však znepokojili pravdepodobné náznaky druhej vlny ochorenia COVID-19 v severovýchodnej Číne a Južnej Kórei. Analytici investičnej banky Goldman Sachs v tejto súvislosti uviedli, že je tu riziko, že dopyt po rope bude nízky aj v roku 2021.
      Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v júli dosiahla do 7.32 h SELČ 30,59 USD (28,21 eura) za barel (159 litrov). V porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou to predstavuje pokles o 38 centov.
      Cena americkej ľahkej ropy WTI s júnovým kontraktom zaznamenala 24,42 USD/barel. Oproti piatkovej uzávierke (8. 5.) to znamená pokles o 32 centov.