Ceny ropy a plynu znížili zisk ropného koncernu Total takmer o 30 %

Francúzska ropná spoločnosť Total zaznamenala za 3. kvartál pokles zisku takmer o 30 %. Výsledky mohli byť ešte horšie, výrazný medziročný pokles cien ropy a plynu však čiastočne zmiernil rast produkcie. Správu priniesla agentúra TASR.

      Čistý zisk Totalu dosiahol za 3. kvartál 2,80 miliardy USD (2,51 miliardy eur), čo medziročne predstavuje pokles o 29 %. Upravený zisk dosiahol 3,02 miliardy USD oproti 3,96 miliardy USD spred roka. Na akciu to znamená 1,13 USD oproti 1,47 USD/akcia v rovnakom období minulého roka.
      Tržby Totalu dosiahli za 3. štvrťrok 48,59 miliardy USD. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka to znamená pokles o viac ako 11 %.
      Pod horšie výsledky sa podpísal výrazný pokles cien ropy a plynu v porovnaní s 3. kvartálom minulého roka. Cena severomorskej ropnej zmesi Brent klesla približne o 18 % a ceny plynu v Európe a Ázii až o 55 %.
      Na druhej strane, tento vývoj čiastočne vykompenzovala zvýšená produkcia. Tú Total zvýšil medziročne o 8,4 %. Za celý rok očakáva firma zvýšenie produkcie v porovnaní s rokom 2018 približne o 9 %. Prispieť by k tomu mali najmä projekty, ktoré spoločnosť spustila v minulom roku.