Ceny plynu sa dostali na úroveň zodpovedajúcu cene ropy, 190 USD za barel

Ceny plynu sa dostali na úroveň zodpovedajúcu bezprecedentnému ropnému šoku. Prehlbujúci sa nedostatok energií vyhnal cenu zemného plynu v Európe a Ázii na úroveň zodpovedajúcu cene ropy - okolo 190 USD (164 eur) za barel - teda úroveň, na ktorú sa trh s ropou ešte nikdy nedostal. Správu priniesla agentúra TASR.
      Ceny plynu, ktorý sa používa na vykurovanie aj výrobu elektriny, sa v oboch regiónoch dostali na nové rekordy, keďže elektrárne sa snažia doplniť mimoriadne nízke zásoby pred zimou na severnej pologuli. Navyše, nedostatok je aj alternatívnych palív, ako je napríklad uhlie.
      Kontrakt na plyn s dodávkou v budúcom mesiaci na holandskej burze TTF, čo je referenčná európska cena pre plyn, sa 1. októbra 2021 dostal až na 100 eur za megawatthodinu (MWh), neskôr jeho cena mierne klesla. To zodpovedá 190 USD za barel ropného ekvivalentu. Na porovnanie, decembrový kontrakt na severomorskú ropnú zmes Brent sa popoludním obchodoval okolo 78 USD za barel. Rekordnú cenu dosiahol Brent v júli 2008 na úrovni 147,50 USD za barel.
      Referenčná spotová cena skvapalneného zemného plynu (LNG) pre Severnú Áziu, Japan-Korea Marker (JKM), vyskočila vo štvrtok (30. 9.) na 34,47 USD za milión britských termálnych jednotiek (BTU), čo je najviac od začiatku zaznamenávania údajov v roku 2009, vyplýva z údajov S&P Global Platts.
      Ceny energií prudko stúpajú po celom svete, ako sa ekonomiky zotavujú z globálnej pandémie nového koronavírusu. Európa má problémy s tým, aby si zabezpečila dostatok plynu a uhlia na nachádzajúcu zimu. Zásoby oboch komodít sú aktuálne na netradične nízkych úrovniach. Zásoby plynu v Európe sú pre toto obdobie roka najnižšie za viac než desaťročie.
      Problém s dodávkami plynu sa prelieva aj na ďalšie trhy a podporuje aj ceny ropy, keďže výrobcovia elektriny a tepla majú problém so získaním alternatívnych palív vrátane vykurovacieho oleja.