Ceny energií v Európe pre chladné počasie výrazne vzrástli

Európske ceny energií prudko vzrástli. Dôvodom sú predpovede počasia, ktoré počítajú v najbližších dvoch týždňoch s nízkymi teplotami, čo zvýši dopyt po kúrení. Informovala o tom agentúra TASR.
 
      Referenčný kontrakt na plyn s dodávkou v najbližšom mesiaci na amsterdamskej burze ICE Endex vyskočil o 9,7 % až na 96,25 eura za megawatthodinu (MWh).
      Očakáva sa, že vo väčšine Európy sa budú v najbližších mesiacoch teploty pohybovať pod sezónnymi priemermi, pričom najnižšie sa dostanú v Škandinávii. Navyše, séria výpadkov ťažby v Nórsku zrejme zníži dodávky plynu.
      S blížiacou sa zimou sú trhy s energiami čoraz viac citlivé na zvýšenie dopytu pre nízke teploty na severnej pologuli.
      Európske ceny plynu sa tento rok viac než strojnásobili. Hlavným dôvodom boli slabé dodávky z Ruska, ktoré spôsobili, že európske zásoby plynu sú na začiatku aktuálnej vykurovacej sezóny najnižšie za viac než desať rokov. Aktuálne sú zásobníky naplnené na 64 %, pričom 10-ročný priemer pre toto obdobie roka je 86 %.
      Moskva opakovane vyhlásila, že môže dodávať viac plynu po spustení prevádzky kontroverzného plynovodu Nord Stream 2. Podľa niektorých európskych politikov Rusko týmto spôsobom tlačí na Nemecko a Európsku úniu, aby schválili prevádzku plynovodu Nord Stream 2.
      "Vzhľadom na aktuálnu krehkú rovnováhu na trhu akékoľvek dlhšie obdobie chladného počasia pod sezónnym priemerom zrejme posunie prognózy týkajúce sa zásob plynu na konci sezóny smerom ku kritickým úrovniam, čo podporí rast cien," uviedol energetický analytik poradenskej firmy BloombergNEF Stefan Ulrich. Dodal, že ak bude zima mimoriadne chladná, nedajú sa vylúčiť ďalšie mimoriadne opatrenia na upokojenie trhu s plynom aj elektrinou.
      Chladné počasie vyhnalo krátkodobé ceny elektriny v Nemecku a Francúzsku takmer na rekordné úrovne. Cena decembrových emisných povoleniek na ICE Endex vyskočila na rekordných 75,74 eura za tonu.