BP sa vracia do Mexického zálivu, má povolenie od amerických úradov

27.10.2011 energia.sk Strana 0
Britský energetický koncern BP dostal od amerických úradov povolenie začať prieskumné práce na novom hlbinnom vrte v Mexickom zálive. Pôjde o prvý prieskum v tejto oblasti od vlaňajšej havárie ropnej plošiny Deepwater Horizon.

"Teší nás, že po mesiacoch tvrdej práce, keď sme vyvíjali a zavádzali nové ťažobné štandardy, ktoré sme konzultovali s partnermi v odvetví i s regulačnými úradmi, sme získali povolenie začať práce na ďalšom skúšobnom vrte na poli Kaskida," uviedl britský podnik.

Havária na plošine Deepwater Horizon, ktorú mala spoločnosť BP prenajatú od americkej spoločnosti Transocean, sa stala v apríli minulého roku. Na plošine vypukol požiar, ktorý bol príčinou explózie. V dôsledku toho praskol vrt Macondo, z ktorého začala unikať ropa. Jej únik sa podarilo firme zastaviť až v septembri. Havária si vyžiadala 11 ľudských životov a následný únik ropy znamenal najväčšiu ekologickú katastrofu v dejinách USA.

Od tej doby britský podnik sústavne pracoval na splnení všetkých podmienok potrebných na to, aby si mohol podať žiadosť o návrat do Mexického zálivu. BP musela okrem iného sľúbiť, že vypracuje vlastné štandardy pre hlboko morskú ťažbu ropy. Tie by mali byť však prísnejšie, než požaduje samotná vláda. Americký Úrad pre bezpečnosť a ochranu životného prostredia (BSEE) oznámil, že BP tieto podmienky splnila.

Generálny riaditeľ BP Robert Dudley už v utorok (25.10.) naznačil, že odstraňovanie následkov minuloročnej katastrofy v Mexickom zálive pokračuje podľa plánu a BP má za sebou niekoľko dôležitých úkonov. Firma dúfa, že ešte tento rok v Mexickom zálive rozmiestni päť ropných plošín.

Zdroj: ČTK, energia