BP predal 20 % podiel v ománskom ložisku plynu spoločnosti PTTEP

Britský energetický gigant BP v pondelok oznámil, že predal 20-percentný podiel v ománskom ťažobnom poli blok 61 thajskému štátnemu podniku PTTEP za 2,6 miliardy dolárov (2,14 miliardy eur). Informovala o tom agentúra TASR.

 

      Spoločnosť BP rovnako ako jej konkurentov tvrdo zasiahli blokády na zastavenie šírenia nového koronavírusu, ktoré znížili dopyt po energiách. Britský koncern si však ponechá v ománskom poli zvyšný 40-percentný podiel a bude ho naďalej prevádzkovať, dodal vo vyhlásení.
      Riaditeľ spoločnosti BP Bernard Looney uviedol, že koncern je odhodlaný pokračovať v podnikaní v sultanáte. Dodal, že dohoda umožní BP podieľať sa aj naďalej na rozvoji ománskeho ropného poľa a zároveň dosiahnuť dôležitý pokrok v globálnom programe predaja aktív.
      BP pod vedením Looneyho, ktorý prevzal funkciu pred rokom, keď sa začala pandémia šíriť po celom svete, sa snaží získať 25 miliárd USD z predaja aktív do roku 2025.
      Minulý rok koncern predal svoju petrochemickú divíziu súkromnej konkurenčnej spoločnosti Ineos za 5 miliárd USD.
      Blok 61, ktorý má rozlohu zhruba 3950 štvorcových kilometrov, obsahuje jedno z najväčších ložísk plynu na Blízkom východe.
      V separátnom vyhlásení thajská spoločnosť PTTEP uviedla, že vstup do jedného z najväčších ložísk zemného plynu na Blízkom východe okamžite zvýši jej zásoby suroviny aj objem predaja a otvorí jej ďalšie investičné príležitosti.