BP predá svoju petrochemickú divíziu konkurenčnej spoločnosti Ineos

Britská energetická skupina BP, ktorú tvrdo zasiahol pokles dopytu po rope v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu, oznámila v pondelok, že predá svoju petrochemickú divíziu konkurenčnej spoločnosti Ineos za 5 miliárd USD (4,46 miliardy eur). Informovala o tom agentúra TASR.

      Vo vyhlásení BP sa uvádza, že predaj posilní bilančnú súvahu skupiny a pomôže jej dosiahnuť cieľ, ktorým je odčlenenie niektorých podnikov a ich predaj o rok skôr, ako pôvodne plánovala.
      „Uvedomujem si, že toto rozhodnutie bude prekvapením, a urobíme všetko, čo je v našich silách, aby sme minimalizovali neistotu. Som si však istý, že divízii sa bude dariť v rámci spoločnosti Ineos, globálneho lídra v petrochémii,“ skonštatoval generálny riaditeľ BP Bernard Looney.
      BP očakáva, že 1700 zamestnancov v jej petrochemickom odvetví na celom svete bude po dokončení predaja presunutých pod spoločnosť Ineos.
      Britská skupina zároveň označila dohodu za ďalší krok na ceste k energetickej transformácii na koncern, ktorý úspešne obstojí v súboji s konkurenciou.
      Ír Looney, ktorý sa stal generálnym riaditeľom BP vo februári, po nástupe vyhlásil, že skupina sa sústredí na dosiahnutie nulových emisií uhlíka do roku 2050.
      V najbližšej budúcnosti však musí BP obnoviť svoje finančné prostriedky, keďže, ako odhadla začiatkom tohto mesiaca, v 2. štvrťroku príde pre tzv. koronakrízu o 17,5 miliardy USD.
      Pandémia nového koronavírusu tvrdo zasiahla dopyt po rope. Firmy na celom svete sa načas zatvorili a letecké spoločnosti museli na konci 1. štvrťroka uzemniť lietadlá. Ceny ropy sa prepadli, nakrátko boli dokonca záporné, keďže v skladoch dochádzali voľné kapacity. BP sa preto rozhodla zrušiť približne 10.000 pracovných miest alebo 15 % svojej globálnej pracovnej sily.