Azerbajdžan vidí riziká pre export energií

Azerbajdžan varoval pred bezpečnostnými rizikami v prípade ropy a plynu, ktoré dodáva na európske trhy. Dôvodom je konflikt, ktorý vypukol pred týždňom na hraniciach medzi Azerbajdžanom a Arménskom. Ako povedal viceprezident azerbajdžanskej ropnej spoločnosti SOCAR Elshad Nasirov, časť energetickej infraštruktúry, prostredníctvom ktorej sa prepravuje kaspická ropa a plyn na svetové trhy, leží v blízkosti konfliktu. Boje medzi Arménskom a Azerbajdžanom vypukli v minulú nedeľu, pričom vzájomné odvety si vyžiadali viacero životov, najmä medzi vojakmi. Správu priniesla agentúra TASR.

 

Vzťahy oboch susedných krajín už od rozpadu Sovietskeho zväzu komplikujú najmä spory o Náhorný Karabach, odštiepenecký región Azerbajdžanu, ktorý je pod kontrolou miestnych arménskych separatistov. Vojna o Náhorný Karabach z rokov 1988 až 1994 si vyžiadala najmenej 30-tisíc obetí.
Podľa Nasirova k najnovším zrážkam došlo v oblasti, ktorá leží neďaleko citlivej energetickej infraštruktúry. Ako uviedol, ropovody Baku – Tbilisi – Ceyhan a Baku – Supsa, ako aj plynovod Baku – Tbilisi – Erzurum plus niektoré ďalšie zariadenia ležia neďaleko územia, kde došlo ku konfliktu. V tejto súvislosti vyzval západné štáty, aby pomohli ochrániť export azerbajdžanských energií. Ako Nasirov povedal, „vzhľadom na krehkosť regiónu by chcel USA a ďalšie krajiny požiadať o zaistenie bezpečnosti pre koridor, ktorý poskytuje energetickú bezpečnosť pre Európu“.