Analýza: Cena nafty i benzínu v nasledujúcich týždňoch pravdepodobne porastú

Po niekoľkých mesiacoch poklesu cien pohonných látok (PHM) na Slovensku sa situácia začína obracať. Štatistický úrad SR zverejnil 29. 5. 2020 údaje o hoci miernom, ale predsa len náraste ceny 95-oktánového benzínu aj nafty. V nasledujúcich týždňoch sa podľa analytikov dá pre zvýšenie cien ropy na svetových trhoch očakávať ďalšie zdražovanie pohonných látok. Správu priniesla agentúra TASR.


      Ešte na začiatku roka stál liter 95-oktánového benzínu priemerne 1,341 eura za liter a nafta sa vtedy predávala za 1,252 eura za liter. V 21. týždni benzín zdražel o dva centy na 1,076 eura a cena nafty sa zvýšila o jeden cent na 1,011 eura za liter. "Ceny na pumpách budú nasledujúci týždeň stagnovať, alebo môžu aj mierne vzrásť," uviedla analytička Poštovej banky Jana Glasová. Vývoj cien PHM sa totiž odvíja od ceny ropy Brent na svetových trhoch, a tá napriek miernym výkyvom zdražela z približne 20 USD (18,16 eura) na konci apríla na piatkových 34,33 USD za barel (159 litrov).
      Zvyšovanie cien PHM očakáva na základe rastu ceny ropy hlavný ekonóm Czech Fund Lukáš Kovanda. "Kľúčovým dôvodom rastu cien ropy je ukončovanie núdzových stavov a postupný návrat jednotlivých ekonomík k bežnej prevádzke," povedal Kovanda. Dramatický rast ceny pohonných látok však podľa neho nie je možné očakávať, napríklad aj preto, že letecká doprava zostáva naďalej ochromená a na úroveň roku 2019 sa môže celosvetovo vrátiť možno až o päť rokov.
      Glasová upozornila, že počas tohto týždňa sa cenám ropy Brent príliš nedarilo a skôr klesali, ako rástli. "Vplyv na to má aj rastúce napätie medzi USA a Čínou a obavy zo vzniku nových ohnísk koronavírusu," uviedla analytička. Na druhej strane však počas niekoľkých predchádzajúcich týždňov ceny na ropnom trhu rástli. Cenovému rastu na ropnom trhu pomohli štatistiky o pokles zásob ropy v USA a zavážilo aj medzinárodné koordinované obmedzenie ťažby ropy.