Anadarko a BP sa dohodli na mimosúdnom vyrovnaní po havárii v Mexickom zálive

17.10.2011 energia.sk
Americká energetická spoločnosť Anadarko Petroleum sa dohodla s britským koncernom BP na mimosúdnom vyrovnaní nákladov na odstránenie škôd po vlaňajšej havárii ropnej plošiny Deepwater Horizon v Mexickom zálive.

Anadarko svojmu partnerovi v projekte zaplatí 4 mld. dolárov, čo je menej ako polovica sumy, ktorú by firme zrejme nariadil zaplatiť súd. Anadarko za to ale sľubuje, že nebude pokračovať v žalobe, v ktorej viní BP z hrubého zanedbania povinností. 

Súvislosti 

Spoločnosť Anadarko bola jedným z partnerov BP na projekte Macondo. Väčšinovým podielnikom však bola spoločnosť BP, ktorá si ropnú plošinu prenajala od amerického podniku Transocean. Za celý projekt tak BP niesla aj najväčší diel zodpovednosti. Plošina Deepwater Horizon explodovala vlani v apríli a krátko nato sa potopila. Havária si vyžiadala 11 obetí na životoch a do mora pri nej vytieklo 800 mil. litrov ropy.  

"Považujeme to za výhodné pre oba podniky," povedal novinárom v Moskve šéf BP Robert Dudley. "Som rád, že sa do toho vložili a budú sa podieľať na krytí časti nákladov," dodal. Zmluva o vyrovnaní podľa neho nepredstavuje žiadny ústupok, naopak pre oba podniky je to významný príspevok k vyriešeniu prípadu. Zároveň vraj zmizne neistota, ktorá sa objavila v súvislosti s nákladmi na odstránenie škôd.  

Management BP už skôr uviedol, že vrátane pokút od amerických úradov, sa môžu celkové náklady na odstránenie škôd v súvislosti so znečistením oceánu ropnými látkami vyšplhať na 42 mld. dolárov. Proti pokutám už firma zaúčtovala náklady 3,5 mld. dolárov a približne 500 mil. dolárov vyčlenila pre granty určené na podporu výskumu. Peniaze od Anadarko teda pokryjú len malú časť nákladov.  

Dohoda však nezahŕňa prípadnú pokutu, ktorú by obom firmám ešte mohla vyrubiť americká vláda. Anadarko malo v projekte Macondo štvrtinový podiel, a potenciálne tak môže niesť až štvrtinu všetkých nákladov na odstránenie škôd. Znamenalo by to, že by sa spoločnosť musela podieľať na zaplatení pokút a na odškodnení tých, čo žijú v zasiahnutej oblasti. Teoreticky by sa Anadarko mohlo týmto výdavkom vyhnúť, ak by preukázalo, že sa BP dopustila hrubého zanedbania povinností. Ak by firma na súde s týmto tvrdením uspela, celkové náklady pre BP by sa tým mohli zvýšiť možno až o 18 mld. dolárov.

  Výška pokút za únik ropy z vrtu Macondo do Mexického zálivu sa pohybuje okolo 1100 dolárov na barel. Ak by súd dospel k záveru, že sa spoločnosť BP dopustilahrubého zanedbania povinností, pokuta by sa vyšplhala na 4.300 dolárov za barel. Znamená to, že spoločnosť Anadarko by v takom prípade musela uhradiť približne 9,5 mld. dolárov.  

Zdroj: ČTK, energia