Americký ropný koncern Occidental sa v 3. kvartáli prepadol do straty

Americký ropný koncern Occidental Petroleum sa v 3. štvrťroku prepadol do straty. Výsledky, okrem iného, ovplyvnili náklady spojené s kúpou konkurenčnej firmy Anadarko Petroleum. Informovala o tom agentúra TASR.

      Spoločnosť Occidental oznámila, že za 3. kvartál zaznamenala stratu vo výške 912 miliónov USD (817,35 milióna eur), čo na akciu predstavuje 1,08 USD. V 3. kvartáli minulého roka evidovala zisk 1,87 miliardy USD (2,44 USD/akcia). Do výsledkov čiastočne zasiahli náklady v hodnote 969 miliónov USD, súvisiace s dokončením kúpy firmy Anadarko Petroleum v auguste.
      Po úprave o mimoriadne položky zaznamenala firma Occidental zisk, v porovnaní s 3. kvartálom minulého roka však výrazne klesol. Dosiahol 93 miliónov USD (0,11 USD/akcia), zatiaľ čo pred rokom to bolo 1,36 miliardy USD (1,77 USD/akcia). Firma tak zaostala za odhadmi analytikov, ktorí počítali s poklesom upraveného zisku na 0,38 USD/akcia.
      Pokles zaznamenali aj tržby. Dosiahli 5,87 miliardy USD oproti 6,18 miliardy USD v minulom roku. V tomto prípade dosiahla spoločnosť lepšie výsledky, než očakávali analytici. Tí počítali s poklesom tržieb na 5,57 miliardy USD.