Americký ropný koncern ConocoPhillips sa v 1. kvartáli vrátil k zisku

Americký ropný koncern ConocoPhillips oznámil za 1. štvrťrok návrat k zisku. Výsledky, ktoré podporil najmä rast cien ropy a plynu, zároveň prekonali očakávania trhov. Informovala o tom agentúra TASR.
      Spoločnosť informovala, že za 1. kvartál dosiahla čistý zisk 982 miliónov USD (815,34 milióna eur), čo na akciu predstavuje 75 centov. V rovnakom období minulého roka evidovala stratu na úrovni 1,74 miliardy USD (1,60 USD/akcia), keď nástup pandémie nového koronavírusu a prudké oslabenie ekonomickej aktivity viedli k prepadu cien ropy.
      Po úprave o mimoriadne položky dosiahol takzvaný upravený zisk 902 miliónov USD. Na akciu to znamená 69 centov. Firma tak výrazne prekonala očakávania analytikov, ktorí počítali s upraveným ziskom na akciu na úrovni 51 centov.
      Očakávania analytikov výrazne prekonali aj tržby. Spoločnosť oznámila, že dosiahli 10,56 miliardy USD, analytici ich pritom očakávali na úrovni 8,51 miliardy USD.
      Okrem medziročného zvýšenia cien ropy výsledky ConocoPhillips ovplyvnila aj produkcia. Za 1. kvartál minulého roka dosiahla produkcia spoločnosti bez započítania Líbye 1,14 milióna barelov ropného ekvivalentu denne (1 barel = 159 litrov). Za rovnaké obdobie tohto roka predstavovala ťažba 1,49 milióna barelov ropného ekvivalentu/deň.