Americkí ťažiari znižujú produkciu ropy a plynu v Mexickom zálive

Americké ropné spoločnosti v prípravách na príchod dvoch tropických búrok Laura a Marco, ktoré by mali v nadchádzajúcich dňoch zasiahnuť Mexický záliv, znížili ťažbu ropy o 13 %. Správu priniesla agentúra TASR.

      Marco a Laura by sa mali vyvinúť do hurikánov a spoločne zasiahnuť strednú časť zálivu v polovici budúceho týždňa. Ide o nezvyčajný jav, keď dva hurikány naraz zasiahnu Mexický záliv, čo vyvoláva obavy z dvojnásobných škôd. Podľa agentúry Reuters meteorológovia nepočítajú s tým, že by sa búrky mali rozvinúť do veľkých hurikánov.
      Murphy Oil spustil evakuáciu robotníkov z vrtných plošín a Royal Dutch Shell odstavuje ťažbu plynu a ropy na väčšine svojich plošín. BP a Chevron začali s postupným odstavovaním vrtov už v piatok 21. augusta. Occidental Petroleum, ktorý je tretím najväčším ťažiarom v Mexickom zálive, zavádza preventívne ochranné opatrenia.
      Americký úrad pre bezpečnosť a ochranu životného prostredia uviedol, že ťažiari znížili produkciu o 240.785 barelov ropy denne a o 119 miliónov kubických stôp (3,37 miliardy kubických metrov) zemného plynu denne.
      Námorné vrtné plošiny v Mexickom zálive tvoria 17 % ťažby ropy a 5 % ťažby zemného plynu v USA. Región zároveň predstavuje 45 % celkovej rafinérnej kapacity v USA. Ropný terminál v Louisiane, ktorý je najdôležitejším miestom pre export a import ropy, začal zavádzať preventívne ochranné opatrenia.