Americká ťažobná firma Chesapeake Energy požiadala o ochranu pred veriteľmi

Americká ťažobná spoločnosť Chesapeake Energy, ktorá umožnila Spojeným štátom stať sa svetovou energetickou mocnosťou, požiadala o ochranu pred veriteľmi. Dôvodom je vysoký dlh a pandémia nového koronavírusu, ktorá finančné problémy firmy ešte zvýšila. Informovala o tom agentúra TASR.

      Spoločnosť Chesapeake Energy bola priekopníkom produkcie ropy a plynu z bridlíc pomocou takzvaného frakovania. Práve táto metóda umožnila USA stať sa svetovým producentom ropy a plynu, na druhej strane viedla aj ku kritike z viacerých strán za jej negatívny vplyv na životné prostredie.
      V dôsledku finančnej náročnosti produkcie z bridlíc sa firma stále viac zadlžovala a v nedeľu (28. 6.) požiadala o ochranu pred veriteľmi. Ako informovala agentúra AP, dlh Chesapeake Energy dosiahol už takmer 9 miliárd USD (8,03 miliardy eur). V rámci plánu reštrukturalizácie chce firma tento dlh znížiť o 7 miliárd USD.
      Očakáva sa, že rovnaký krok ako Chesapeake urobia aj ďalšie firmy, ktoré sa vydali v jej šľapajach a investovali do ťažby z bridlíc. Tá je finančne náročnejšia než konvenčná ťažba a spoločnosti tak potrebujú určitú úroveň cien ropy, aby sa ťažba oplácala. V dôsledku vysokého rastu produkcie v USA však ceny komodity postupne klesali. Ako uviedla agentúra Reuters, za posledných päť rokov podalo žiadosť o ochranu pred veriteľmi už viac než 200 ropných spoločností. Vzhľadom na najnovšie problémy na trhu v dôsledku pandémie nového koronavírusu bude podľa analytikov tento trend pokračovať.
      Chesapeake Energy bola založená v roku 1989 s počiatočnou investíciou 50.000 USD. Zamerala sa na produkciu v nerozvinutých oblastiach Oklahomy a Texasu, pričom namiesto klasických horizontálnych vrtov začala využívať nekonvenčné technológie na uvoľnenie ropy a plynu z ťažko dostupných bridlicových ložísk. Postupne sa z nej stal energetický kolos s trhovou hodnotou viac než 37 miliárd USD. Teraz sa však jej trhová hodnota pohybuje okolo 115 miliónov USD.