Aliancia OPEC+ sa dohodla na februárových a marcových limitoch na ťažbu

Členovia ropného kartelu a ich partneri z aliancie OPEC+ sa 5. decembra 2021 dohodli na miernom zvýšení produkcie vo februári a marci, ale len v Rusku a Kazachstane. Informovala o tom agentúra TASR.

 

      Podľa dvoch zdrojov z OPEC, Rusko zvýši vo februári a v marci produkciu o 65.000 barelov a Kazachstan o 10.000 barelov denne. A Saudská Arábia v nasledujúcich dvoch mesiacoch svoju produkciu naopak dobrovoľne zníži, aby zmiernila nárast produkcie v Rusku a v Kazachstane. Snaží sa tak presvedčiť ostatných producentov, aby udržali ťažbu stabilnú. Obáva sa totiž, že nové blokády zasiahnu dopyt po rope.
      Celkové zníženie ťažby v rámci aliancie tak vo februári dosiahne 7,125 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) denne a v marci 7,05 milióna barelov/deň.
      V januári 2021 na základe decembrovej dohody obmedzili členovia skupiny svoju produkciu o 7,2 milióna barelov denne.
      Saudská Arábia zároveň vyzvala na opatrnosť v ropnom sektore pre pandémiu nového koronavírusu a s ňou spojené blokády.
      Nezvyčajne komplikovaná dohoda aliancie OPEC+, ktorá spája 13 producentov z Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a ich 10 spojencov na čele s Ruskom, nasleduje po náročnej diskusii, ktorá sa predĺžila na dva dni.
      Rusko a Kazachstan tlačili na to, aby skupina zvýšila produkciu od februára o 500.000 barelov denne, zatiaľ čo ostatní nechceli žiadne zvýšenie.
      Saudský minister energetiky princ Abdulaziz bin Salmán v pondelok (4.1.) poukázal na stále krehký dopyt po palive a nepredvídateľný vplyv nového kmeňa koronavírusu. Ten sa prvýkrát objavil koncom minulého roka v Británii a Južnej Afrike a už sa rozšíril po celom svete.
      Producenti z OPEC+ od januára 2017 obmedzujú svoju ťažbu, aby podporili ceny ropy a obnovili rovnováhu na trhu, kde ponuka prevyšuje dopyt.
      Zvyšok najväčších svetových producentov z aliancie OPEC+, ponechá ťažbu nezmenenú, na januárovej úrovni.