Aliancia OPEC+ potvrdila dohodnuté zvyšovanie ťažby

Skupina veľkých producentov ropy OPEC+ sa na svojom utorkovom zasadnutí rozhodla, že až do júla bude zvyšovať ťažbu v súlade s predchádzajúcou dohodou. Informovala o tom agentúra TASR.
      Aliancia vo svojom stanovisku uviedla, že "potvrdila existujúce záväzky" a že tempo produkcie bude závisieť od situácie na trhu, takisto nerozhodla o ťažbe od augusta. Ministri OPEC+ sa opäť stretnú 1. júla.
      Potvrdenie doterajších plánov znamená, že na trh sa od mája do júla vráti 2,1 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) denne. Aliancia sa snaží vyvážiť obavy z pokračujúcej pandémie ochorenia COVID-19 a rastúcim dopytom podporovaným zotavovaním ekonomík po celom svete.
      Ceny čierneho zlata pokračujú po rozhodnutí aliancie v raste. Barel americkej ropy WTI s júlovým kontraktom sa o 16.45 h SELČ predával s plusom 2,34 USD alebo 3,53 % po 68,66 USD (56,16 eura). Augustový kontrakt na severomorskú ropnú zmes Brent zdražel o 1,88 USD alebo 2,71 % na 71,20 USD za barel. Ceny ropy sa od začiatku roka zvýšili o viac než 30 %.