Aliancia OPEC+ nemá v úmysle zvyšovať ťažbu viac, než sa dohodla

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a ďalší producenti na čele s Ruskom nemajú v úmysle zvýšiť ťažbu viac, než sa pôvodne dohodli, aj napriek tlaku Washingtonu. Infrmovala o tom agentúra TASR.
      Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena vyzvala alianciu OPEC+, aby zvýšila produkciu a zabránila zdražovaniu ropy, ktoré môže ohroziť zotavovanie globálnej ekonomiky.
      Aliancia OPEC+ sa v júli dohodla, že od augusta každý mesiac zvýši ťažbu o 400.000 barelov (1 barel =159 litrov) denne, kým sa úplne nezmaže aktuálne obmedzenie produkcie v objeme 5,8 milióna barelov denne.
      Podľa štyroch zdrojov agentúry Reuters aliancia veľkých producentských krajín nepovažuje rýchlejšie zvyšovanie ťažby za potrebné. Dva zo zdrojov poukázali na posledné prognózy OPEC a Medzinárodnej agentúry pre energetiku (IEA) týkajúce sa vývoja dopytu.
      Aliancia OPEC+ v minulom roku znížila ťažbu o rekordných 10 miliónov barelov denne, čo zodpovedá približne 10 % svetového dopytu. Dôvodom bol prudký prepad spotreby spôsobený pandémiou nového koronavírusu a protiepidemickými opatreniami. Aliancia odvtedy produkciu postupne opäť zvyšuje.
      Najbližšie zasadnutie ministrov OPEC+ by sa malo konať 1. septembra.