Aliancia OPEC+ bude musieť zvýšiť ťažbu, aby pokryla nárast dopytu

Aliancia producentských krajín OPEC+ bude musieť zvýšiť ťažbu, aby pokryla nárast dopytu, ktorý by sa mal zotaviť na úrovne spred pandémie do konca roka 2022, uviedla medzinárodná agentúra pre energetiku IEA. Správu priniesla agentúra TASR.
      "OPEC+ musí otvoriť kohútiky, aby svetové ropné trhy zostali adekvátne zásobované," uviedla IEA. Dodala, že stúpajúci dopyt a krátkodobé politiky štátov sú v rozpore s jej výzvou z mája na ukončenie financovania nových ropných, plynárenských a uhoľných projektov.
      "V roku 2022 bude priestor pre 24-člennú skupinu OPEC+ vedenú Saudskou Arábiou a Ruskom, aby zvýšili dodávky ropy o 1,4 milióna barelov denne v porovnaní s jej cieľom pre obdobie od júla do marca 2022," uvádza sa v mesačnej správe IEA.
      IEA šokovala energetický priemysel svojou správou Net Zero by 2050 zverejnenou 18. mája, v ktorej uviedla, že investori by nemali financovať nové projekty v oblasti fosílnych palív, ak chce svet splniť svoje klimatické ciele do polovice storočia.
      Správa ukazuje, že "štáty zatiaľ väčšinu svojich sľubov nepodporili krátkodobými politikami a opatreniami", uviedla v piatok IEA. "Zdá sa, že dopyt po rope bude pokračovať v raste, čo podčiarkuje enormnú snahu, ktorá bude potrebná, aby sme sa dostali na cestu k dosiahnutiu oficiálnych ambícií," dodala.