Akcie Saudi Aramco pokračujú v raste

Akcie saudskoarabského ropného giganta Saudi Aramco prudko vzrástli po stredajšom (11. 12.) debute na rijádskej burze aj v druhý deň obchodovania o 10 %. Trhová kapitalizácia koncernu na krátky čas dosiahla 2 bilióny USD (1,81 bilióna eur), o ktorú usiloval saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán. Správu priniesla agentúra TASR.

      Akcie spoločnosti Saudi Aramco, ktorá je z hľadiska trhovej hodnoty aktuálne najväčšou verejne obchodovanou firmou na svete, tesne po otvorení burzy v Rijáde vyskočili o maximálnych 10 %, teda o denný fluktuačný limit. Neskôr prišli o časť ziskov a akcie výrazne kolísali. Po 20 minútach obchodovania sa akcie Aramco predávali po 37,10 rialu, čo bolo o 5,3 % viac v porovnaní so stredajšou zatváracou cenou.
      Cena akcie Aramco bola v rámci prvotnej emisie (IPO) bola minulý týždeň stanovená na 32 rialov. To pre Aramco znamenalo trhovú kapitalizáciu na úrovni 1,7 bilióna USD. Akcie koncernu v stredu, teda v prvý deň obchodovania, posilnili o maximálnych 10 %, čím jeho trhová kapitalizácia stúpla na 1,88 bilióna USD.